Trasee montane Brasov – Cunoaștem cu toți ca o stațiune la muntele înseamna mai mult decât grătare și stat la iarba verde.

Muntele ne oferă prilejul de a explora trasee montane care ne poarte adesea către priveliști minunate, aer curat, relaxare.

Brsovul este unul din județele care se bucura sa aibă nenumărate modalității de relaxare. De la piscina în aer liber, locuri de joaca pentru copii, parcuri, monumente, muzee, la trasee montane de diferite grade de dificultate.

Trasee montane Brasov

Canionul 7 Scari

Canionul 7 Scari este unic în Europa de Est ca mărime. Datează încă din mezozoic. Aici a fost iniţial un fund de mare (Theus) unde se spune că au locuit dinozauri. Partea de jos a canionului, care este de culoare galbenă, datează din jurasic, iar partea de sus, din triasic.

Ce este de vazut la Canionul 7 Scari

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri.

Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.

Tot la Canionul 7 Scari exista si cea mai mare tiroliana din tara

Tot aici este amenajata cea mai mare tiroliana din Romania are în total 2,1 km şi 23 de trasee atât pentru adulţi cât şi pentri copii.

Tronsoanele au o înclinaţie între două şi patru grade, iar cel mai scurt traseu are 47 de metri, iar cel mai lung 273 de metri.

Pentru cei mai mici, în partea de jos a traseului sunt deschise şi două trasee cu grad de dificultate scăzut.

Biletele pentru complexul de tiroliene costă 50 de lei de persoană, pentru traseele mai lungi şi de 20 de lei de persoană, pentru traseele destinate copiilor.

Tiroliana porneşte de la canion, urmează traseul drumului forestier din zonă, trece pe lângă cabană şi traversează pârâul Şapte Scări prin mai multe puncte.

Cum ajungi la Canionul 7 Scari

Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă).

Turiştii ajung la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor.

Nu este nevoie de echipament special, dar bocancii de munte sunt recomandaţi, deoarece potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă.

Drumul până la canion este de o frumuseţe cum puţin mai vezi în România.

Potecile te duc printr-o pădure deasă de-a lungul unui râu. Liniştea te înconjoară imediat ce intri în pădure, iar în jur nu se aud decât susurul apei şi ciripitul păsărelelor.

Din loc în loc, sunt zone de relaxare unde vizitatorii îşi pot trage sufletul şi pot admira priveliştea, luminişuri pline de flori, dar şi cele trei cascade mai mici care preced canionul.

Canionul este deschis între orele 10.00 şi 17.00, iar biletul de intrare costă 10 lei.

Vf. Piatra Mare

Lăsând în urmă poienile de la Dâmbul Morii, traseul nostru începe de la Canionul 7 Sacri să urce pe drumul de exploatare .

Traseul nr.4 BR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 4.5 – 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1200 de m, urcând pe poteca denumită Drumul Familiar, care străbate drumul de exploatare de pe Valea Daschia, apoi pădurea de pe Culmea Pietricica până în Poiana Baciului, de unde continuă pe curbă de nivel până la Cabana Piatra Mare.

Până la Vârful Piatra Mare ne mai desparte 1 h de urcat.

Marcajul pornește de pe DN1 E60, urmează drumul spre canionul 7 Scări pentru câteva sute de metri (traversând pârâul Timiş) pe lângă fosta cabană Dâmbu Morii (unul din cele mai iubite locuri de popas ale Braşovului în anii ’70 – acum părăsită), pe drum asfaltat, apoi lasă în stânga traseul 2 TA (spre cabana Bunloc), și continuă în paralel cu traseele 3 și 5 pentru cca 150 de m. După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia vom lăsa în față traseele 3 și 5 și vom continua pe drum (comun cu traseul 5) cca 180 de m (urmărind stâlpii indicatori).

Perspectiva de pe vârf e uimitoare, totul e să ai noroc de vreme bună cu vizibilitate optimă. Spre S, vom vedea semeții Bucegi, spre V, Postăvarul, iar între cei doi, la orizont, dincolo de Piatra Craiului, Leaota și Făgărașul. În plan apropiat, culmea lungă a Pietrei Mari (Piatra Mică – Gâtul Chivei – Bechia) se arcuiește până spre poienile Bunloc, iar spre E, privirea ne este captată de munții Baiului.